top of page
  • Writer's pictureGozdna Vila Marija

Naravno nad depresijo, tesnobnost in nespečnost

Updated: Jun 12, 2021

Pozorno prisluhnimo naukom naših babic in za dobro jutro, dober dan in lahko noč spijemo domač kamilični čaj ali pa se poslužimo izvlečkov iz kamilic.

kamilice, marija valenčak, naravno nad depresijo, tesnobnost, anksioznost, brežice, naravna pomoč, naravna zdravila, kamilični čaj

Kot prastaro zdravilno rastlino »cvetlica sonca«, so jo častili že Stari Egipčani. V Sloveniji je kamilica najbolj znana in popularna zdravilna rastlina. Kamilico sestavlja več kot 100 različnih snovi.


Zdravilne lastnosti kamilic so antibakterijsko delovanje, protirakavo delovanje, protivnetno delovanje, za raztrupljanje telesa, za zdravljenje kožnih bolezni, celjenje ran, za zdravljenje diabetesa, razstrupljanje telesa, kvaliteten spanec in zdravljenje lasišča.


Kamilica je uporabna na mnoge načine, in sicer:

  • Kamilični poparek uporabljamo za zunanjo rabo, saj blaži kožna vnetja in vnetje oči, lajša bolečine ter pomaga pri oteklinah in opeklinah. Kot topel obkladek je kamilica v veliko pomoč pri menstrualnih težavah.

  • Parna kopel iz kamilic je najljubši naravni preparat pri vnetjih dihalnih poti, bolečinah v ušesih, očeh in zoper glavobolu.

  • Kamilični čaj pijemo ob želodčnih in prebavnih težavah, krčih, za pomiritev želodčne kisline, za razstrupljanje ledvic in čiščenje ter pomiritev mehurja, in nenazadnje za pomiritev živcev.


Nabiranje in sušenje kamilic

kamilice, kozmetični salon, gozdna vila marija, brežice, marija valenčak
Posušene kamilice Gozdne vile Marije

Kamilica je enoletnica in najbolje uspeva na direktni sončni svetlobi na nevtralnih tleh z nizko kislostjo. Seme posadimo med aprilom in majem. Kamilica zraste med 20 do 60 centimetrov visoko.


Za kamilični čaj žanjemo cvetne popke, ko so v popolnem razcvetu v času od junija do avgusta v suhem in sončnem vremenu. Popolni razcvet pomeni, da je osrednji del cveta rumen, cvetni listi pa odprti in snežno bele barve. Za kopeli pa lahko uporabljamo celotno rastlino. Po luninem koledarju, jih trgamo tiste dni, ki so primerni za cvetoče rastline.


Sušimo jih v senci - v suhem prostoru, razgrnjene v tanki plasti. Ko so kamilice popolnoma suhe, se jih čim manj dotikamo, saj s tem kamilica izgubi svoje zdravilne lastnosti.


Kamilični čaj

Za kamilični čaj vmešano žlico posušenih domačih kamilic v vrelo vodo in dobro premešamo, pokrijemo in počakamo 10 minut, da kamilica spusti vse svoje zdravilne učinkovine. Precedimo in voila, čaj je nared. Za otroke pa pripravimo blažji čaj in sicer z manjšo količino kamilic ali pa že narejen čaj razredčimo.


Kamilic ne kuhamo, saj s tem uničimo ključne zdravilne snovi, temveč jih poparimo.

Za pomoč pri depresiji, tesnobnosti in nespečnosti se lahko poslužimo naravnega, zdravilne rastline - kamilic. Kamilica zmanjša resnost simptomov generalizirane anksiozne motnje, zmanjša raven kortizola v slini (stresni hormon), pozitivno učinkuje na depresijo in izboljšuje kakovost spanca.


Nasveti babic o zdravilnem učinku kamilic pri depresiji, tesnobnosti in nespečnosti, so podprti z znanstvenimi dokazi.


Dokaz pozitivnega učinka kamilic na tesnobnost in depresijo

V odprti študiji so odraslim osebam z generalizirano anksiozno motnjo dozirali kamilico v odmerku 1.500 mg/dan. Učinkovanje kamilice je bilo nadvse hitro, saj so se posameznikom v dveh tednih izboljšale ocene simptomov za 50% ali več. (1) Spodbudni rezultati prve študije, so vodili iste raziskovalce v obsežnejšo in dolgotrajnejšo študijo učinka kamilic, v kateri je kamilica zmanjšala resnost simptomov generalizirane anksiozne motnje, a je le zaničljivo malo zmanjšala stopnje ponovitve napadov. Še eno zanimivo in omembe vredno opažanje je bilo dejstvo, da so v skupini s kamilicami opazili znatno zmanjšanje teže in krvnega tlaka.(2)


Že leto prej je ista skupina raziskovalcev preučevala učinek kamilice z generalizirano anksiozno motnjo in ugotovila statistično značilne izboljšave simptomov, ki so bile povezane s koristnimi spremembami kortizola v slini. Kortizol je stresni hormon pomemben za pravilno presnovo glukoze, normalizacijo krvnega tlaka, sproščanje inzulina, delovanje imunskega sistema in odziv pri vnetjih. (3)


V drugi študiji so bili udeleženci s simptomi tesnobe in depresije naključno razvrščeni v skupini, ki je prejemala kamilico ali v placebo skupino. Cilj študije je bil nadgraditi rezultate prejšnje študije, ki je pokazala, da ima kamilica anksiolitične učinke, da bi natančno ugotovili, ali ima tudi antidepresivne učinke. Pri skupini, ki je prejemala kamilico, so opazili statistično značilno zmanjšanje ocene depresije v primerjavi s placebo. Avtorja sta prepričana, da ima kamilica poleg anksiolitičnih učinkov še antidepresivne učinke. (4)


Dokaz pozitivnega učinka kamilic na nespečnost

urška valenčak, kamilice, marija valenčak, naravno nad depresijo, tesnobnost, anksioznost, brežice, naravna pomoč, naravna zdravila, kamilični čaj

V Iranu, so bili starejši prebivalci domova za ostarele, ki so poročali o slabi kakovosti spanca, za čas trajanja študije enega meseca, naključno razdeljeni v dve skupini. Ena skupina je prejemala ekstrakt kamilice in druga placebo iz pšenične moke. Po zaključku enomesečne študije je skupina, ki je prejemala kamilice, statistično značilno izboljšala kakovost spanja v primerjavi s kontrolno skupino. (5)



Pomagajmo si z naravnim.


Z ljubeznijo,

Gozdna vila Marija

233 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page