• Gozdna Vila Marija

Znebite se prehlada s 4 minutami refleksne masaže

4 minute za odpravo prehlada z masažo 3 refleksnih točk na stopalih. Masiramo se lahko, ko se zbudimo, uro pred in po kosilu, uro pred večerjo ali preden odidete spat.

Masaža vključuje 3 refleksološke točke:

  1. točka: Pljuča - pod tremi srednjimi prsti masiramo navzgor in navzdol do 1 minuto na stopalo. Lahko pa stopalo objamemo z dlanmi in s palcema masiramo v majhnih krogih.

  2. točka: Sinusi - konico palca na stopalu masirano iz ene do druge strani do 30 sekund na stopalo.

  3. točka: Nos - masiramo zunanji rob palca na stopalu iz ene do druge strani do 30 sekund na stopalo.

Točka 1: Pljuča

Refleksološka točka za pljuča je najboljši zaveznik za boj proti prehladu ali za boj proti sezonskim alergijam. V kitajski medicini je ena glavnih vlog pljuč in z njimi povezanega energijskega meridiana širjenje “wei qi” – energije življenjske sile, ki pomaga zaščititi telo pred patogeni in alergeni. Masaža te točke lahko pomaga povečati energijo v pljučnem meridianu, tako da lahko opravlja svojo vlogo distribucije wei qija za zaščito telesa.


Kje se točka pljuč nahaja?

Pljučna točka je pravokotna oblika na podplatu. Nahaja se pod tremi srednjimi prsti na stopalu, natančneje med palcem in mazincem. Refleksološka točka vaše desne noge ustreza desnemu pljučnemu krilu, točka na levi nogi pa levemu.


Kako točko pljuč masiramo?

Lahko jo masiramo na dva načina. Prvi način je, da z dlanmi objamemo stopalo in s palci globoko pritisnete na predel pljuč na stopalu. Ko začutite točko, ki je občutljiva na dotik, pritisnite še globlje in masirajte z majhnimi krogi. Drugi način pa je, da pritisnete s palci na točko in masirate v smeri navzgor in navzdol. Masirajte celotno območje pljuč, pri čemer se osredotočite na občutljive točke za do 1 minuto na stopalo.

Ne pritiskajte tako močno, da bi bilo izjemno boleče. Če ste prehlajeni, je verjetno, da bo refleksološka točka bolj občutljiva. To predstavlja energijsko blokado, šibkost ali disharmonijo.


Točka 2: Sinusi

Če je vaša “glava zamašena”, zlasti okoli sinusov, se morate osredotočiti na to točko. Na vsaki nogi je pet refleksoloških točk za sinus, a je zaradi preprostosti najboljše, da se osredotočimo na glavno refleksološko točko za sinuse. Vaš levi prst na stopalu je za desno stran obraza, levi prst pa za desno stran. To je ravno nasprotno od točke za pljuča. Razlog, zakaj je drugače, je v tem, da se pri kitajski refleksologiji energijski meridiani telesa prečkajo in zamenjajo strani na vašem vratu. Tako se bodo refleksološke točke za levo stran vašega telesa od vratu navzgor nahajale na desni nogi in obratno.


Kje se točka sinusov nahaja?

Ta točka se nahaja na konici vašega palca na spodnji strani prsta. Sinusna točka se nahaja na dnu vašega nožnega prsta.Kako točko sinusov masiramo?

S palcem in kazalcem uščipnite in drgnite palec na nogi. Masirajte približno 30 sekund.


Točka 3: Nos

Refleksna točka nosu pomaga ublažiti bolečino rdečega nosu od premočnega pihanja. Ta točka pomaga tudi povečati pretok qi-ja skozi nos, da očisti sluz in odblokira zamašenost.


Kje se točka nosu nahaja?

Refleksna točka nosu se nahaja na zunanjem robu palca na stopalu vzdolž črte, kjer se podplat sreča s kožo. Najdete jo poleg nohta na nogi tik nad členkom. Podobno kot sinusna točka, prst levega stopala ustreza desni strani vašega nosu, desni prst pa levi strani.Kako točko nosu masiramo?

Ko masirate to točko, uporabite srednje močan pritisk, kot bi ga uporabili za praskanje srbečice. S to točko morate biti nežnejši, zaradi njene bližine nohta na nogi, saj ne želite pritiskati tako močno, da bi povzročilo draženje.


Če želite masirati to točko, podprite prst s prsti – in z blazinico za palec masirajte točko od ene do druge strani. Masirali boste pravokotno na prst, tako da bo vaš palec potoval proti spodnji strani prstne blazinice in se nato vrnil proti zgornji površini nohta. Kot da bi "žagali" prst na nogi. Masirajte 30 sekund na stopalo.


Za refleksno masažo stopal pokličite na 041 527 326, Marija.


97 views0 comments

Recent Posts

See All