top of page
  • Writer's pictureGozdna Vila Marija

RECEPT: naravno domače smrekovo mazilo

Za regeneracijo in nego kože. Enostaven recept iz le treh sestavin za pridelavo 100% naravnega domačega smrekovega mazila. S smrekovim mazilom negujemo sklepe, mišice in vezi, saj smrekova smola med drugim pospešuje prekrvavitev.


PREDPRIPRAVA

Sestavine za pripravo 1 litra mazila so:

  • 0,8 litra ekološkega oljčnega olja,

  • 30 dag smrekove smole in

  • 0,2 litra ekološkega čebeljega voska,

  • * po želji: eterično olje.

Za mešanje mazila uporabimo razmerje 1 : 4 (vosek:olje). kar pomeni, da za 1 liter mazila potrebujemo 2 decilitra stopljenega voska na 8 decilitrov olja s smrekovo smolo.

Za recept potrebujemo 3 manjše lonce, za precejanje smole gazo in posodice za shranjevanje mazila. Za 1 liter to pomeni 10 x 100 ml lončkov. Pri izbiri lončkov je pomembno izbrati takšne s kvalitetnim navitjem.


! ! POMEMBNO PRI PRIPRAVI MAZILA

Ko vmešamo vosek z mešanico olja in smole, morata biti tekočini iste temperature.

Sestavine segrevamo, a ne smejo zavreti.


POSTOPEK PRIPRAVE

1. Pripravimo si se vse sestavine in tri manjše lonce. Prav tako si pripravimo čiste lončke, v katere bomo mazilo shranili. Najlažje jih je kar odpreti in postaviti v vrsto, saj tako na koncu najlažje vlivamo pripravljeno mazilo. Prav tako je pomembno, da je še toplo mazilo takoj pričnemo vlivati, da se prične strjevati v loncu. Posodice si tako pripravimo na mesto, kjer jih lahko pustimo pri miru kakšno uro in več.

2. Na nizki ogenj pristavimo 0,8 litra ekološkega oljčnega olja, v katerega vmešamo smrekovo smolo. Vse skupaj mešamo in na nizkem ognju segrevamo, da se smrekova smola utekočini, a ne zavre.

3. Medtem pristavimo ekološki čebelji vosek na štedilnik. Segrevamo ga na nizki temperaturi, da se utekočini, a ne zavre.

4. Ko ima topla utekočinjena mešanica olja in smrekove smole, katero smo pridno mešali, videz enotne tekočine, je nared. Če ste smrekovo smolo nabrali sami, po tekočini plavajo delčki, katere je potrebno precediti. Na tretji lonec raztegnemo gazo, vlijemo mešanico, primemo robove gaze in dvignemo ter ožamemo. Precejena mešanica mora imeti svilnat enoten videz, brez delčkov.

5. Tekoč vosek v enem loncu in precejeno olje s smolo v drugem loncu, morata biti podobne temperature preden ju združimo skupaj. Če je ena izmed tekočin prevroča ali prehladna, se bo vosek pričel z vlivanjem nazaj strjevati in mazilo ne bo svilnato, ampak bo imelo koščke voska.

6. Obe tekočini enake temperature prelijemo skupaj in mešamo. Po želji na tej točki dodamo v mazilo eterično olje. Gozdna vila Marija je v svoje mazilo dodala 30 kapljic eteričnega olja čajevca (angl. »Tee tree«). 30 kapljic na 1 liter mazila.

7. Topla enotna tekočina (mazilo) je sedaj nared za vlivanje v posodice. Ker smo posodice pri predpripravi že odprli in postavili v vrsto, smo si olajšali vlivanje in odpravili možnost, da se tekočina prične strjevati v loncu.

8. Po vlitem mazilu v posodice, jih pustimo odprte, da se mazilo prične strjevati, šele nato jih zapremo in shranimo. Za zaključek pa, v kolikor je potrebno, dotočimo mazilo, da je enakomerno porazdeljeno po posodicah.

Seveda pa ne pozabimo napisati ljubkih nalepk z vsebnostjo in datumom izdelave, ki jih na koncu ponosno "pripopamo" na čudovit popolnoma naraven domač izdelek (:


»Smrekovo mazilo je odlično proti bolečim mišicam in sklepom. Ko gre moj mož v hribe, se vedno namaže s smrekovim mazilom, običajno po kolenih in potem še enkrat, ko pride domov. Ga nič ne boli!«

NASVETI GOZDNE VILE MARIJE ZA PACKARIJO

Kako se znebimo smole iz rok? Natremo si nekaj olja na roke, počakajmo par minut in speremo.

Kako očistiti strjen vosek iz lonca? Brez drgnjenja in čistil! V lonec natočimo vodo in jo pristavimo na ogenj, da zavre in vosek se prične ponovno topliti. Stopljenega voska ne zlivamo v odtok, ampak ga raje zlijemo na travo zunaj.

3,598 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


tina rant
tina rant
May 07, 2023

Pozdravljena,

ali lahko namesto smole uporabimo vršičke ?


Lp, Tina

Like
Post: Blog2_Post
bottom of page