top of page
  • Writer's pictureGozdna Vila Marija

Stopala so ogledalo našega telesa

Updated: Oct 16, 2020

Refleksna masaža stopal je več tisočletij stara oblika masaže in jo danes poznamo kot alternativno metodo zdravljenja.

 

Kaj je refleksna masaža stopal in kako deluje?

Posamezna cona ali točka na stopalu pripada posameznemu organu ali delu telesa. Z masažo aktiviramo nekatere energetske kanale v telesu in tako vzpodbudimo samozdravljenje. Po našem telesu se pretaka energija či, ki jo razumemo kot življenjsko energijo. Le-ta se konča v refleksnih točkah na stopalih (in dlaneh). Či energija mora krožiti, v kolikor naleti na oviro, zbolimo.


Pri refleksni masaži stopal s palci pritiskamo na območja na stopalih, ki predstavljajo določen del telesa. Z izvajanjem različnih tehnik pritiskanja in masaže, vzpostavimo notranje ravnovesje v telesu. Vsaka cona na stopalih predstavlja del telesa, zato z refleksno masažo stopal vplivamo na delovanje vseh organov, živčnega sistema, mišic in žlez v telesu, ter zagotovimo normalen pretok energije či.


Na kritičnih conah na stopalih nastanejo pod kožo spremembe, predvsem v obliki kamenčku podobne teksture, kjer se kopičijo strupi. Z izvajanjem refleksne masaže stopal te spremembe razbijemo, saj predstavljajo energetsko blokado ali bolezni. S tem pomagamo telesu vzpostaviti notranje ravnovesje, saj se po seansi iz telesa izločajo strupi, kar sproži samozdravilni proces v telesu.


Katere so prednosti refleksne masaže?

Rečemo ji tudi očiščevalec telesa. Refleksna masaža stopal izboljšuje:

  • pretok krvi,

  • spodbuja delovanje imunskega sistem,

  • blaži stres in njegove posledice,

  • odpravlja posledice različnih bolezni,

  • pomirja agresijo,

  • odlično vpliva na prebavo,

  • pomirja bolečine in

  • razstruplja telo.

 

Kako se refleksologija razlikuje od akupresure?

Pri refleksni masaži stopal se točke oziroma območja različnih organov nahajajo na podplatih stopal. Pri akupresuri pa se točke nahajajo na štirinajstih meridianih na telesu. Natančneje, pri refleksni masaži stopal se točke, ki jih stimuliramo omejene le na podplate, medtem ko so pri akupresuri razpršene po vsem telesu.

 

Ali je refleksna masaža varna za otroke, nosečnice in diabetike?

Refleksna masaža stopal je popolnoma varna, saj gre za ponovno vzpostavitev ravnovesja v telesu. Refleksoterapija preprečuje ali omili pogoste težave v nosečnosti kot so bruhanje, otekanje stopal, visok krvni tlak, motnje razpoloženja, slabost in podobno ter pomaga diabetikom ohranjati raven sladkorja v krvi pod nadzorom.

 

Če so refleksna območja na celotnem telesu, zakaj se izvaja samo na dlaneh ali stopalih?

Refleksne cone so prisotne po celotnem telesu, vendar so podplati in dlani najprimernejše za zdravljene, ker (1) so precej tanke oziroma sploščene površine in jih je zato enostavneje obdelati ter (2) je živčne končiče enostavno pritisniti ob kosti.

 

Kakšna je razlika med navadno masažo telesa in refleksno masažo stopal?

Navadna masaža telesa deluje na mišično-skeletni sistem, medtem ko refleksna terapije deluje na centralno živčni sistem. Pri refleksni masaži stopal namreč stimuliramo živčne refleksne na stopalih in gležnjih. Uporablja se tudi na rokah, ušesih ali obrazu.

 

Kakšen bo občutek seanse?

Seansa je sproščujoča, za dušo in telo. Ko se telo sprosti, se pritisk palca in prstov postopoma povečuje, da razbremeni refleksna območja napetosti. Pogosto ob pritiskih na območja napetosti, čutimo nekakšno bolečino, ki pa »dobro boli«. S pravilno tehniko na napetih območjih, se razbremenitev začuti zelo hitro. Sprostitvene tehnike refleksne masaže stopal zagotavljajo prijeten občutek. Nekateri občutijo tudi premike energije oziroma pomirjujoč pretok po nogah ali celotnem telesu.


Med refleksno terapijo je pomembno, da vam je udobno in da se počutite sproščene. Mnogokrat je dovolj zapreti oči in se prepustiti refleksni masaži, saj je le-ta najbolj učinkovita, ko se ji naše telo ne upira.


Pri Gozdni Vili Mariji se najpogosteje pri seansi uporablja krema za lažjo izvedbo masaže in zmanjšanje trenja. Ob morebitnem občutku nelagodja, je to potrebno takoj izpostaviti za namen spremembe pristopa.

 

Kako se bom počutil/-a po refleksni masaži?

Po refleksni masaži stopal se boste počutili sproščene in mirne. Običajno občutimo lahkotnost v nogah. Ker po seansi poteka izločanje strupov iz telesa, je priporočljivo piti dovolj vode.

 

»Ravno iz službe sem naročen/-a na refleksno masažo stopal in me skrbi morebiten neprijeten vonj.«

Pri Gozdni Vili Mariji vam ni potrebno skrbeti, niti za morebiten neprijeten vonj stopal. V svojih prostorih vam nudi prostor za osvežitev in pred masažo stopal le-te prej po potrebi seveda odreši neprijetnih vonjev ali smetk, ki jih pustijo nogavice.

Stopala so ogledalo našega zdravja, zato pridite na refleksno masažo stopal h Gozdni Vili Mariji in ponovno vzpostavite ravnovesje v svojem telesu.

Refleksno masažo stopal lahko izvajaš tudi sam! Spodaj najdeš bonus navodila za refleksno masažo stopal za lajšanje bolečin v hrbtenici, za boljši spanec in stimulacijo proti depresiji.


Z ljubeznijo,

Gozdna Vila Marija

875 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page